Gallery

Σεϊτάν ρολό με γέμιση κάστανο και ξινόμηλο

Στην οικογένεια μου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τη γιορτάζαμε, με τραπέζι, δίνοντας τα δώρα και ξενυχτώντας σχεδόν μέχρι το πρωΐ. Η  μητέρα μου, σαν κλασσική πολίτισα, έφτιαχνε ντολμάδες, πίτες, μελιτζανοσαλάτα, γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα ξινόμηλα και κιμά, Ιτς πιλάφι και βασιλόπιτα. Αρκετά από τα πιάτα αυτά περιέχουν πόνο και φόνο, οπότε σαν βίγκαν πλέον, αποφάσισα να αναπαράγω γευστικά όλα εκείνα τα πιάτα της οικογενειακής μου παράδοσης, χωρίς κανένα πλάσμα να έχει χάσει τη ζωή του, ή να έχει βασανιστεί. Για να μπορεί να ξεκινήσει η χρονιά, χωρίς θάνατο, με μια πραγματική γιορτή ζωής.
Μια από της  δοκιμές μου λοιπόν φέτος ήταν να φτιάξω τη βίγκαν εκδοχή της γέμισης με κάστανα και ξινόμηλα, και φυσικά αφού είναι γέμιση, την έκρυψα μέσα σε ένα ρολό από σέιταν 😉

20160101_152013

Το πείραμα να κάνω βίγκαν την γέμιση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο και το αποτέλεσμα έδωσε την ίδια γεύση που έτρωγα από παιδί. Αρκετά μεγάλη πρόκληση ήταν να καταφέρω να την τυλίξω μέσα στο ρολό του σέιταν. Σε αυτό βρήκα μεγάλη βοήθεια λοιπόν από τον βίγκαν σεφ Skye-Michael Conroy που μπορεί να τον ξέρετε από τη σελίδα του GentleChef.com. Έχει φτιάξει ένα πολύ καλό βιντεάκι με οδηγίες για το τύλιγμα, που καλό είναι να το δείτε κι εσείς αν θέλετε να φτιάξετε οποιοδήποτε ρολό σέιταν. Τη συνταγή για το μείγμα του σέιταν την δανείστηκα από την Isa του Post Punk Kitchen εδώ.

Πάμε λοιπόν να δούμε όλη την διαδικασία βήμα βήμα :

Σεϊτάν ρολό με γέμιση κάστανο και ξινόμηλο

  • Μερίδες: 10-12
  • Χρόνος: 2 ώρες
  • Δυσκολία: μέτρια
  • Εκτύπωση

Υλικά για τη Γέμιση
  • 400 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
  • 170 γρ. σόγια κιμά
  • 4 βίγκαν λουκάνικα σόγιας πικάντικα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 ξινόμηλα μέτρια
  • 2 -3 κ.σ. ταμάρι ή σόγια σως
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1 – 2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
Υλικά για το ρολό σέιταν
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3/4 της κούπας βρασμένα και στραγγισμένα φασόλια χάνδρες
  • 1 1/2 κούπα ζωμός λαχανικών
  • 3 κ.σ. σόγια σως ή ταμάρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κούπες  γλουτένη – σέιταν μιξ
  • 1/3 κούπας διατροφική μαγιά
  • 1 κ.γ. μαραθόσπορος τριμμένος
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. θυμάρι τριμμένο
  • 1 κ.γ. φασκόμηλο τριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 4 φύλλα αλουμινόχαρτο περίπου 35-40 εκ.
  • 1 φύλλο χαρτί ψησίματος περίπου 30 εκ.
Μέθοδος παρασκευής
Φτιάχνουμε  πρώτα τη γέμιση ώστε να κρυώνει μέχρι να φτιάξουμε το σέιταν
  • Mουλιάζουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά τον κιμά σόγιας,
  • ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα,
  • καθαρίζουμε και τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη τα ξινόμηλα,
  • χονδροκόβουμε τα κάστανα και
  • ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι

  • Σοτάρουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τον κιμά σόγιας, τα λουκάνικα, και προσθέτουμε και το ταμάρι. Αφού σοταριστούν καλά προσθέτουμε τα ξινόμηλα και συνεχίζουμε να σοτάρουμε λίγο ακόμα .

Προσθέτουμε τα κάστανα την κανέλα και το πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10-15 λεπτά, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί

  • Στο τέλος προσθέτουμε έως δύο κουταλιές φρυγανιά για να

προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά

προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά

τραβήξει τα υγρά της γέμισης και να την ενοποιήσει, ελέγχουμε το αλάτι, και την αφήνουμε να κρυώσει.


Πάμε για το σέιταν
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C
  • Και ξεκινάμε να ετοιμάζουμε τα υγρά.

ετοιμάζουμε τα υγρά του μείγματος

ετοιμάζουμε τα υγρά του μείγματος

Στο μούλτι πολτοποιούμε το σκόρδο, τα βρασμένα φασόλια χάντρες, προσθέτουμε το ταμάρι, το ελαιόλαδο, και τον ζωμό λαχανικών. Εάν ο ζωμός σας δεν είναι αλατισμένος, σε αυτό το σημείο δοκιμάζετε και αλατίζετε, καθώς είναι σημαντικό το σεϊτάν να είναι αλατισμένο σωστά.

  • Ετοιμάζουμε και τα στερεά του μείγματος

PhotoGrid_1451751159270Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τη γλουτένη, τη διατροφική μαγιά, τον μαραθόσπορο, την πάπρικα, το θυμάρι το φασκόμηλο και το μαύρο πιπέρι

  • Είναι σημαντικό πριν αναμείξουμε τα στέρεα με τα υγρά για να φτιάξουμε το μείγμα του σέιταν, να προετοιμάσουμε τα αλουμινόχαρτα και το χαρτί ψησίματος που χρειαζόμαστε για να τυλίξουμε το ρολό.
    20151231_135743Στρώνουμε σε μια επίπεδη επιφάνεια 2 από τα αλουμινόχαρτα έτσι ώστε να αλληλοεπικαλύπτονται κατά το 1/3,

20151231_135821και από πάνω στρώνουμε το χαρτί ψησίματος

  • Τώρα προσθέτουμε στα στερεά υλικά τα υγρά.

20151231_141235 Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα στην αρχή και μετά ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι. Η ζύμη θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό είναι το ζητούμενο.

  • Στη συνέχεια την απλώνουμε πάνω στο χαρτί,
    έτσι ώστε να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο με πλευρά περίπου 20 εκ.
    20151231_141816Απλώνουμε τη γέμιση στο κέντρο αφήνοντας ένα μικρό κενό από την κάθε πλευρά αριστερά και δεξιά.
  • Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το χαρτί ψησίματος για να τυλίξουμε το ρολό περίπου όπως κάνουμε με το σούσι. #gallery-254-3 { margin: auto; } #gallery-254-3 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-254-3 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-254-3 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
  • κλείνουμε καλά το ρολό και τυλίγουμε στο χαρτί και κατόπιν στο αλουμινόχαρτο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
    #gallery-254-4 { margin: auto; } #gallery-254-4 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-254-4 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-254-4 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
  • Ενισχύουμε με τα υπόλοιπα αλουμινόχαρτα γιατί δεν πρέπει να διαφεύγει καθόλου ατμός από το ρολό.
  • Τυλίγουμε και την υπόλοιπη γέμιση σε χαρτί και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε μια άκρη του ταψιού.
    #gallery-254-5 { margin: auto; } #gallery-254-5 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 33%; } #gallery-254-5 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-254-5 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
  • Στηρίζουμε με μοχλό τις άκρες της «καραμέλας» σε ένα ταψί, έτσι ώστε το ρολό να μην ακουμπάει κάτω.
    20151231_143223
    Βάζουμε και λίγο νερό στο ταψί και ψήνουμε για 90 λεπτά περίπου. Το ρολό θα είναι έτοιμο όταν πιέζοντας το με μια λαβίδα το νιώθουμε να είναι αρκετά σκληρό.Σε περίπτωση που δεν έχουμε σκεύος με υψηλά τοιχώματα και το ρολό ακουμπά κάτω, είναι απαραίτητο να γυρίζουμε το ρολό κάθε 20 λεπτά.
  • Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε

Enjoy 🙂

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s